Net als VNG Afdeling Gelderland Komt de VNG (landelijk) op voor de belangen van gemeenten. De opvatting van de VNG wordt uiteindelijk bepaald door het bestuur van de VNG en wordt daarbij geadviseerd door een aantal commissies. In deze commissies zitten bestuurders – en in enkele gevallen secretarissen- van gemeenten. De totstandkoming van deze commissies kent een aantal criteria zoals spreiding over de verschillende provincies, gemeentegrootte, politieke stroming etc. VNG Gelderland heeft in de totstandkoming een adviserende rol over kandidaten vanuit Gelderland.
Er zijn negen vaste beleidscommissies. Deze commissies gaan over de belangrijkste gemeentelijke beleidsterreinen. De commissies hebben elk maximaal twintig leden inclusief de voorzitter en worden door de algemene vergadering benoemd. Dat gebeurt op voordracht van een adviescommissie die bestaat uit minimaal vier en maximaal zeven onafhankelijke leden. Als lid van de beleidscommissies kunnen burgemeesters, wethouders, raadsleden, gemeentesecretarissen en griffiers worden benoemd.
De commissies adviseren het bestuur over de belangenbehartiging ten aanzien van hun beleidsterreinen. In de beleidscommissies worden standpunten voorbereid ter vaststelling in het bestuur