VNG Gelderland
Postbus 1, 6658 ZG Beneden-Leeuwen
Telefoon: 026-669 01 96
secretariaat@vnggelderland.nl
Menu

Versterking regionale samenwerking: Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen van start

Op 1 januari 2021 ging de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen van start. Een samenwerking tussen 18 gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen, op basis van een vastgestelde visie en aan de hand van 5 grote opgaven. Met de samenwerking wordt slagkracht georganiseerd, maar ook veel meer mogelijkheden voor profilering en positionering van de regio in Den Haag en Brussel.

In de nieuwe gemeenschappelijke regeling stellen de gemeenteraden concrete opgaven vast in een jaarlijks programma. Een regiobestuur en een regiobureau zorgen ervoor dat de gemeenten samen kunnen werken aan de opgaven. Bestuur en bureau richten zich op het voorbereiden, faciliteren, bewaken en monitoren van de opgave-programma’s. Het dagelijks bestuur bestaat uit burgemeester Hubert Bruls (voorzitter), burgemeester Lucien van Riswijk (vice-voorzitter) en wethouder Helga Witjes.

Visie
Een gezamenlijk gedragen visie onder de naam ‘Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen’ vormt de basis voor deze samenwerking. In deze visie kiezen gemeenten voor een balans tussen groei en leefkwaliteit. De regio manifesteert zich door het bijzondere karakter van het landschap en duurzaamheid die in haar DNA zit. De regio staat voor kwalitatieve groei, voor stedelijke ontwikkeling in balans met groene en ontspannen leefkwaliteit en voor het behouden en versterken van typische landschappelijke en culturele waarden. Meer over de visie leest u hier.

Opgavegerichte samenwerking
In de Groene Metropoolregio wordt gekozen voor een opgavegerichte samenwerking. Dit gebeurt aan de hand van een jaarlijks voortschrijdende, regionale agenda met een beperkt aantal maatschappelijke opgaven. De gemeenteraden beslissen over deelname aan die opgaven, de beschikbare middelen en het mandaat dat aan de uitvoering wordt meegegeven.

De 5 opgaven waaruit de regionale agenda bestaat zijn:
1. Groene groeiregio
2. Verbonden regio
3. Circulaire regio
4. Ontspannen regio
5. Productieve regio

Op de hoogte blijven van de Groene Metropoolregio?
Kijk voor meer informatie op de (tijdelijke) website van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Laatste nieuws

Bestuurslid Corrie Jansen-Van den Brink stelt zich voor
Geslaagde Dag van de Gelderse Gemeenten 2024
Column bij ALV VNG Gelderland 8 april 2024
VNG Overijssel en VNG Gelderland ontmoeten elkaar in Oost NL