Nieuws

Een overzicht van de laatste nieuwsberichten van de VNG afdeling Gelderland.

Heeft u vragen of opmerkingen, of wilt u zelf een nieuwsbericht insturen? Mail dan naar:
secretariaat@vnggelderland.nl.

Verslag VBP Bijeenkomst

01-05-2015

Op 1 januari 2016 treedt de vennootschapsbelastinglicht voor overheidsbedrijven in werking. Ook gemeenten krijgen vanaf dat moment verplicht te maken met deze belastingsoort die nu met name geldt voor ondernemers. Een eerste inventarisatie van de mogelijke impact heeft veelal al plaatsgevonden door gemeenten. Daarom stond in deze bijeenkomst centraal: Op welke wijze kunt u als beleidsbepaler uw gemeente strategisch voorbereiden op deze nieuwe belastingsoort?

EY Belastingadviseurs verzorgde ter aftrap van de bijeenkomst een presentatie over de vennootschapsbelastingplicht voor gemeenten met als thema: Is uw gemeente klaar voor de VBP? Tijdens deze presentatie kwam een scala aan onderwerpen en tips voor de gemeenten aan bod, zoals wanneer een activiteit belastingplichtig is en welke vrijstellingen er zijn die mogelijk gebruikt kunnen worden. Ook presenteerde EY een stappenplan voor gemeenten. Daarbinnen werd specifiek aandacht besteed aan het ontwikkelen van een fiscale strategie. De manier waarop de organisatie van de belastingplichtige activiteit geregeld is heeft invloed op de belastingafdracht. Het loont voor gemeenten om hier goed naar te kijken.

Na de interactieve presentatie van Niels van den Broek en Hans-Paul Visser (EY) kwam Arie van Loopik aan het woord, manager bedrijfsvoering en plaatsvervangend directeur van Woningstichting Barneveld. De woningcorporaties hebben enkele jaren geleden te maken gekregen met de vennootschapsbelastingplicht. Tijdens deze presentatie werd met name aandacht besteed aan de relatie met de belastingdienst en de mogelijkheden die er zijn binnen de wetgeving. Het was voor Woningstichting Barneveld van groot belang dat de kennis binnen de organisatie over de belastingwet op peil gebracht werd, zodat zij een goede gesprekspartner én opdrachtgever konden zijn voor de eigen fiscalist.

Voor de Belastingdienst was de invoering van de VBP voor woningcorporaties een nieuwe sector en dat betekende veel extra werk. De woningcorporaties hebben er voor gekozen om in onderhandeling te treden met de Belastingdienst en uniforme afspraken te maken. Deze afspraken zijn vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend. Het staat de woningcorporaties vrij deze op te zeggen of niet deel te nemen, dan is de Belastingdienst echter ook niet gebonden aan de afspraken. De presentatie van Arie van Loopik werd afgesloten met een aantal goede tips voor de deelnemers aan deze bijeenkomst vanuit zijn ervaringen met de vennootschapsbelastingplicht.Copyright © 2014  |   VNG Gelderland    |     door > Harms CommunicatieCreapolis Media |  Privacy statement