Nieuws

Een overzicht van de laatste nieuwsberichten van de VNG afdeling Gelderland.

Heeft u vragen of opmerkingen, of wilt u zelf een nieuwsbericht insturen? Mail dan naar:
secretariaat@vnggelderland.nl.

Reflectie en Reflexen: Bent u als raadslid toekomstbestendig? te Zevenaar

28-09-2016

De bijeenkomst 'Reflectie en Reflexen: Bent u als raadslid toekomstbestendig?' vond plaats op woensdagavond 21 september 2016 in het gemeentehuis van Zevenaar.

Na een welkomstwoord van Dorien van der Kamp, griffier te Westervoort en bestuurslid van VNG Afdeling Gelderland, ging de avond van start met een plenaire inleiding. Na de inleiding gingen de deelnemers uiteen in twee kleinere groepen.

Onderstaand vindt u een verslag van de bijeenkomst door de ogen van een van de deelnemers aan de bijeenkomst.

Reflectie en Reflexen, een impressie

“Bent u als raadslid voorbereid op de toekomst?”  Dat was de vraag die mij triggerde om naar de bijeenkomst Reflectie en Reflexen van de Gelderland Academie te gaan. En met mij waren er 15 anderen, allen betrokken raadsleden die er al veel over hadden nagedacht. Dat was te merken want de tongen kwamen meteen los.

Het eerste deel van de bijeenkomst is plenair. Met z’n allen in een halve kring van stoelen, bankjes en fauteuils in Zevenaar. Dat is bijna letterlijk ‘met de benen op tafel’, een leuke informele setting.  Het liefst willen we allemaal onmiddellijke antwoorden van de gesprekleidsters, Rinske, Cor en Jolanda. Maar, zoals de titel al zegt, het gaat om reflectie, dus we moeten het echt zelf doen. Toch geven de gespreksleiders veel aanzetten. In sneltreinvaart komt er veel informatie langs, vaak met prikkelende stellingen uit boeken en filmpjes, onder meer van Jan Rotmans (In het oog van de orkaan), Loesje (Stilstaan bij je handelen is vooruitgang) en Pia Mancini (TED talks). Het is teveel om allemaal zo snel te volgen, maar gelukkig komt de mededeling dat we alle teksten met de diverse linkjes via de mail krijgen. Zoveel prikkels bij elkaar geeft ook een brede discussie, die we in een kleinere groep wel uit kunnen diepen.

Het tweede deel doen we in groepen van acht, waarbij we aan de hand van twee filmpjes met een dilemma van een raadslid discussiëren. Is de situatie herkenbaar? Wat zouden we zelf doen? Nu volgt er meer uitwisseling, van zaken waar je in je eigen raad tegenaan loopt en waar je oplossingen voor hebt gevonden. Bijvoorbeeld voor het contact met de burgers: een pop-up shop in Doetinchem waar raadsleden gemakkelijk toegankelijk zijn voor burgers. Maar ook: samen met leden van een andere partij op bezoek gaan bij een burger. Want dat is en blijft een heikel punt: hoe bereik je de burger en hoe zorg je voor burgerparticipatie? De ‘oude’ politiek heeft weinig vertrouwen, zo blijkt uit allerlei onderzoeken, dat willen wij als raadsleden natuurlijk graag anders. Dus moeten we veranderen.

Dat veranderen, dat valt niet mee. Een deel van de mensen is bij de D1000 in Apeldoorn geweest en is daar zeer geïnspireerd geraakt voor een andere manier van invulling van het raadslidmaatschap: meer werken met thema’s in plaats van werken vanuit een politieke kleur  (lees het boek van David van Reybrouck). Maar dat kan jij dat wel willen, dat wil nog niet zeggen dat je hele raad daar meteen in mee gaat.

Dat is het fijne van deze bijeenkomst, die eigenlijk te kort was voor reflectie. Het was meer uitwisseling van ideeën en praktijkvoorbeelden. Maar dat is niet erg, want de reflectie volgde op de terugweg en in de dagen erna, toen ik hierover praatte met collega-raadsleden, griffie en enkele ambtenaren. En dan merk je ook dat het een inspirerende bijeenkomst was. Daarmee heb je niet gelijk de wereld veranderd, dat zouden we misschien wel graag willen. Maar veranderen is een proces, en dit was een mooie opkikker die mijn reflexen even weer goed heeft opgeschud.

Nuttige links

Tijdens de bijeenkomst is veel informatie de revue gepasseerd. De powerpoint presentatie kunt u hier nogmaals bekijken.

Hieronder vindt u een aantal rapporten die aan de orde zijn gekomen.Copyright © 2014  |   VNG Gelderland    |     door > Harms CommunicatieCreapolis Media |  Privacy statement