Op de Algemene Ledenvergadering van VNG Gelderland heeft voorzitter René Verhulst een column uitgesproken waarop hij reactie vraagt. Hieronder is de column te lezen, reacties kunnen naar secretaris@vnggelderland.nl.
Veel in ons land is momenteel onduidelijk en/of gecompliceerd, de transitie van de landbouw, de opvang van vluchtelingen, de bouw van woningen, het stroomnet, het aantal wolven op de Veluwe en wat je daar aan kan doen.
In het huidige stadhouderloze tijdperk heeft de Tweede Kamer, in mijn beleving ons hoogste orgaan, niets controversieel verklaard.
Een informateur is boodschapper van 4 onderhandelende partijen, die op inhoud niets loslaten en verzoekt het kabinet een in de EU ingezette naar het lijkt positieve ontwikkeling voor de landbouw niet door te voeren. Het kabinet volgt dit gedeeltelijk op.
Gelukkig las ik afgelopen weekend dat we niet uit de EU gaan en dat ook de gulden niet terugkomt. En ondertussen wordt alles nog duurder en komt de bestaanszekerheid verder onder druk. Restaurants, festivals zijn prijziger dan ooit, maar worden toch en dat is prettig, goed bezocht. We boeken vakanties als nooit tevoren. Wanneer in het onderwijs en de zorg iedereen vier dagen per week werkt zijn de personeelstekorten voor het belangrijkste deel opgelost.
Ik moet even denken aan een Oekraïner in Harskamp. Er was daar vorig jaar een protest voor het hek van enkele Oekraïners en derdelanders die niet tevreden waren over het onderwijs wat hun kinderen kregen en ook het eten was niet best. Aldus dit groepje die deels niet in de opvang zaten en deels ook niet ontheemd waren. Een dag later ging ik er naar toe. De protesterenden waren er niet en er stond een andere groep op mij te wachten met een lijst van 200 handtekeningen waarin zij Nederland bedankten voor de opvang. De kwalificaties over diegenen die stonden te protesteren laat ik maar even buiten beschouwing. Oekraïners spreken al aardig Nederlands kan ik u wel verzekeren.
De lijst werd mij aangeboden met de woorden: ‘menier, Nederland is is een Sprookjesland.’
Dat wij discussies hebben over bloembakken of over luizen uit bomen bovenop auto’s, parkeerplaatsen, hondentoiletten en ingezaaide akkerranden gaat hun pet ver te boven.
Sprookjesland was hier bedoeld als land waar het zo goed is dat je dit tevoren niet kan bedenken.
Maar als ik terug ga naar de titel van mijn verhaaltje vanmorgen dan kun je het ook anders verstaan.
Ik heb het over een bekend sprookje:
Er is een land op een onbekende plek hier ver, ver, vandaan waar ze leven volgens de oudste tradities en gebruiken. Als je vraagt waarom iets gaat zoals het gaat, is het antwoord steevast: “omdat we dat al jaren zo doen”. De tradities worden elk jaar net iets heftiger en radicaler maar niemand durft er iets van te zeggen. Dan is er een kleine groep in het land die de tradities en gewoonten niet zo kennen en er komen wat mensen van buiten, waar alles anders gaat, het leven moderner is. Ze vertegenwoordigen de stem van de toekomst die roept: “Maar keizer, u bent NAAKT!”
Dit is vrij naar Hans Christian Andersen en naar Molière (ca 1840). Het is een tijd van omwentelingen, van scherpe tegenstellingen en een verzet van een oude orde tegen nieuwe inzichten en een nieuwe generatie. De kleine gebeurtenis die er uiteindelijk toe leidt dat de heersende macht, die vastgeroest zit in zijn eigen idee over hoe het hoort te zijn, van zijn troon valt, door een ogenschijnlijk onschuldige vraag van buitenaf.
Moeten wij die onschuldige vraag niet gaan stellen, MOETEN WIJ ALS eerste overheid die de inzichten heeft niet gaan handelen. Vastgeroeste patronen als:
We moeten zorgen voor woningen, maar als we dat willen dan lopen we tegen stikstofregels aan. Tijdelijke opvang voor asielzoekers of Oekraïners idem. Of tegen het broedseizoen van de pimpelmees, dassenburchten, vleermuizen en zandhagedissen.
We hebben energiecoaches voor zonnepanelen, we willen besparen, we willen zonering voor auto’s in steden, maar we kunnen energieopbrengst niet kwijt op het net en laadpalen niet aansluiten vanwege netcongestie. Nog even en dan krijgen we tijdsloten wanneer je mag opladen oftewel wasmachine starten.
Mijn eigen gemeente heeft bewoners en buurgemeenten tegen zich in het harnas gejaagd door via de RES, locaties voor windmolens aan te wijzen. Een geldverslindend ruimtelijk proces. Iedereen op de achterste benen. Enkele Utrechtse gemeenten wilden zo ongeveer het zwaard opnemen. Gelukkig kwam er de wespendief. Proces gestopt, de broedparen worden gemonitord..
Voor evenementen met enige omvang, soms al boven de 10 deelnemers als hardlopen of scoutingactiviteiten in de natuur is een natuurrapportage nodig. Die kost 3000 euro en dat betaalt een vereniging. De club die de volgende dag vliegeren of cacheszoeken organiseert moet ook een rapportage inleveren. Dat kost 3000 euro, een dag later..
U en ik hebben nog veel meer voorbeelden. Mijn vraag. Stuur ze naar de VNG secretaris en wij gaan ze bundelen met als titel:
Maar Nederland, … u bent naakt!